a journey trough countries, places, flavours, and more

Strony

Thursday, 28 June 2012

Ramallet

Tomàtigues de ramallet  or tomates de ramillete
czyli wiszące pomidory. To pomidory typowe dla Majorki. Charakteryzują się żółto - czerwoną, przezroczystą skórką, są bogate w miąższ i bardzo delikatne. Pomidory zbiera się lekko niedojrzałe, następnie, posortowane, bez śladów otarć czy nacięć, zszywa się je ręcznie w wiązki, a potem wiesza w syuchych i przewiewnych pomieszczeniach, najczęściej strychach, zadaszonych werandach i tym podobnych. Tak powieszone powoli sobie dojrzewają. Unikatowy mikroklimat majorki sprawia, że mają idealne do tego  warunki.

Tomàtigues de ramallet  or tomates de ramillete -  hanging tomatoes.
An autochthonous  variety of tomato cultivated in Majorca.  They are quite small, with yellowy-red skin, translucent and fragile.
Ripe, undamaged tomatoes are  threaded  onto  strings and hung  up  in a storage room, kitchen or attic to prolong its preservation. The place has to be dry, airy and fresh. Exceptional Majorcan micro-climate provides excellent conditions.



Tomàtigues de ramallet are perfect for making   pan amb oli.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...