a journey trough countries, places, flavours, and more

Strony

Sunday, 1 July 2012

Pa amb oli

 literally ''bread with olive'' in Mallorquin - Majorcan Catalan. In Baleares there are two official languages: Catalan and Spanish. However this blog is not about linguistics.
Today I present my version of pa amb oli, traditional Majorcan dish.
Doslownie ''chleb z oliwa'' w Mallorquin, czyli odmianie katalonskiego z Majorki. Na Balearach obowiazuja dwa oficjalne jezyki: katalonski i hiszpanski. Jednakze blog ten o lingwistyce nie jest...
Dzisiaj zaprezentuje moja wersje pa amb oli.


Everything what we need:
bread- the best choise: a little stale village bread;
tomato halved - should be a Ramellet, but in my home I have had only  fresh tomatoes from the local market;
garlic clove;
olive oil extra virgin.

Wszystko, czego potrzebujemy:
chleb, najlepiej lekko czerstwy, wiejski bochen;
pomidory poprzecinane na pol- powinny byc  to Ramellet, ale ja uzylam swiezych pomidorow kupionych na pobliskim targu;
zabek czosnku;
oliwa extra virgin.


Preparation:

Toast the bread slices in a toaster or an  oven until lightly golden. While the bread still warm, first rub 1 side of each slice with a cut garlic clove, then using a halved tomato, rub generously  the same side of bread.  Sprinkle with salt and drizzle with the olive oil.
Serve immediately!

Przygotowanie:

Stostowac chleb w tosterze albo piekarniku na lekko zloto. Na goracych kromkach rozetrzec najpierw czosnek a potem polowke pomidora, dosc gruba warstwa. Na koniec polac oliwa. 
Serwowac poki cieple!



Enjoy!

1 comment:

  1. Uwielbiam :) w BCN nazywają to pa amb tomaquet, tak proste i takie smaczne połączenie. (Mówiłam, że się zabiorę za czytanie postów :) pozdrawiam z niemiłosiernie parnej Barcelony, Aga

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...