a journey trough countries, places, flavours, and more

Strony

Tuesday, 13 November 2012

Eggs Benedict

The perfect English breakfast.



Ingredients (per person)
2 slices (2cm thick) of French brioche
4 slices of smoked bacon
2 eggs
Sauce Hollandaise, pepper, vinegar
Preparation:
I used Sainsbury's  Hollaindaise Souce, but you can also prepare it by yourself. see: youtube:)
Arrange the slices of bacon on a baking sheet and bake until golden.
Toast slices of French brioche until golden.
Crack essgs into a sauce pan of simmering water, with a spoon of  vinegar.  Poach eggs about 2-3 min.
On a serving plate, put 2 slices of brioche, on a top  of brioche put  bacon and on a bacon- eggs, cover with Hollaindase Sauce, seasone with black pepper. Serve hot.

 Doskonale angielskie sniadanie.

Skladniki:
2 grube kromki slodkiej  maslanej bulki ( francuska brioche)
4 plastry wedzonego boczku,
2 jajka,
Sos holenderski, pieprz, ocet.

Ja kupilam sos holenderski gotowy, ale mozna go samemu przyrzadzic:youtube:)  

Wlozyc do piekarnika palstry boczku i podpiec az nabiora zlotego koloru.
Tostowac brioche na zloty kolor, w piekarniku, lub opiekaczu.
Rozbic jajka nad garnkiem z goraca woda, z dodatkiem lyzki octu. Gotowac okolo 2-3 minut.
Na talerzu ulozyc kawalki bulki, na nich polozyc plastry boczku a na boczku jajka. Pokryc calosc sosem holenderskim, doprawic czarnym pieprzem. Podawac gorace.

If you do not like bacon you can try Eggs Benedict Royal, with smoked salmon, instead of bacon.
Jesli nie lubicie boczku, mozna przygotowac Eggs Benedict Royal z wedzonym lososiem zamiast boczku.



5 comments:

  1. lubię o boczek, i łososia. biorę obie wersje :)

    ReplyDelete
  2. Wciągnęłam się ostatnio w amerykańską wersję Masterchefa i oni tam ciągle eggs benedict robili! A teraz tu ze swoim postem też mi smaka narobiłaś! Chyba w weekend muszę iść na miasto sobie gdzieś zamówić :) pozdrawiam

    ReplyDelete
  3. Wygląda pysznie i bardzo sycąco. Jak dla mnie to na śniadanie niedzielne, które jem bez pośpiechu i późno, bo w tygodniu to coś lekkiego i szybko ;)
    O.

    ReplyDelete
  4. Zdjęcie super, ale mój żółądek by umarł po takim śniadaniu..

    ReplyDelete
  5. Apetecible, muy apetecible y sencillo de preparar.
    SAludos.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...