a journey trough countries, places, flavours, and more

Strony

Saturday, 8 December 2012

Golabki



Golabki means ''little pigeon''s and they have nothing to do with pigeons. Golabki, in Polish cuisine,  are  stuffed cabbage leaves.
with my recipe I can make about 30-35 small galabki.

I need:
3 small whole head cabbage,
0.70 kg of white rice,
0.50 kg of mince meat (beef or pork, or mixed)
salt, black pepper, 2 stock cubes, oil


Boil 2 litres of water, add   rice, cook for 5 minutes, cover the rice with a lid, remove from the heat, leave  to  cool down.

 Meanwhile remove stumps from the cabbages, put whole  cabbages heads into boiling water, cook until softened enough to pool off leaves. (about 5-10minutes)

Dice the onion add oil and saute until golden.

In large bowl mix together: mince meat, rice and  onion, add salt and pepper.


On each cabbage leave place small portion of  rice and beef mixture. Roll leafs around the stuffing, they should look like a little packets.

In the bottom of large pot, placea few unused  cabbage leaves, them put your cabbage rolls, add water and 2 stock cubes. Cook for 1.5 or 2 hours.

Serve with tomato sauce or wild mushroom sauce.

W wersji polskiej nie musze chyba pisac czym sa golabki?
Z podanej ilosci skladnikow wychodzi mi okolo 30-35 malych golabkow.


3 male glowki kapusty,
0.70 kg ryzu,
0.50 kg miesa (wolowe, wieprzowe albo mieszane)
sol, pieprz, glowka cebuli, 2 kostki rosolowe, olej

Do wrzatku wsypac ryz, gotowac okolo 5 minut, przykryc garnek i sciagnac z ognia, zostawic do ostygniecia.

W miedzyczasie wyciac glaby z kapusty, wlozyc cale glowki do gotujacej sie wody, parzyc do czasu, az liscie beda latwo odchodzily( okolo 5-10 minut).

 Posiekac cebule i podsmazyc na oleju na zloty kolor.

W duzej misce wymieszac ryz, mieso i cebule, dodac sol i peprz.

Na kazdym lisciu polozyc niewielka ilosc nadzienia i formowac golabki.

Dno duzego garnka wylozyc pozostalymi resztkami lisci, na nich ukladac golabki, zalac woda, dodac dwie kostki rosolowe i gotowac 1.5-2 godziny.

Podawac z sosem pomidorowym lub grzybowym.

8 comments:

  1. Moniko,

    małe gołąbki są najlepsze :) Bardzo je lubię, choć już strasznie dawno ich nie jadłam, bo po raz kolejny pojawia się problem z brakiem maszynki do mięsa.

    Muszę ją nabyć, by sobie takie gołąbki ugotować.

    Najbardziej je lubię z sosem pomidorowym - pycha!

    Serdecznie pozdrawiam,
    E.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tez nie mam maszynki do miesa, kupuje juz zmielone w rzezni.

      Delete
  2. Hola Monika, me gusta esta receta que nos traes, es facil y seguro que riquisima. Tambien parece asequible que en los tiempos que corren tambien hay que tenerlo en cuenta.
    SAludos.

    ReplyDelete
    Replies
    1. accesible y bastante facil para prepararlos. Una vez hechos los pongo al congelador y ya esta.

      Delete
  3. Amiga, si vas a visitar Madrid y te gusta la fotografia no dejes de ir a la terraza del Circulo de Bellas Artes, en la calle de Alcala...

    Desde alli, las vistas son bellisimas...

    http://www.circulobellasartes.com/azotea.php

    ReplyDelete
  4. Me apunto ésta receta tuya, es otra forma de comer col que no conocía y me parece que puede estar muy bien.

    Un saludo,

    ReplyDelete
  5. Smaczne :) Dawno ich nie robiłam, muszę się zabrać do roboty :)
    O.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...